CNBS: ‘Bitcoin Uprising’

Гледах много добро докюментари за биткойн. Препоръчвам го на всеки, който следи развитието по темата. На който не му се гледа, ще ви направя преразказ по картинка.

Интрото директно ни хвърля в някаква полутъмна биткойн борса, където брадати, космати и с вид на некъпани си играят на биткойн трейдинг. Следва приятно (като за средно малоумен човек) обяснение какво е биткойн и как се случват технически нещата. Не се притеснявайте, ако не ви се изяснява схемата, вие сте в тези 99% от жителите на планетата, които се чешат по дънките и викат “А?”.

После се появява Програмистът-ентусиаст, биткойн-миньор, който дава мнение. Jonathan Rumion се казва. Да програмираш от 12-годишен си има и своите позитивни страни – седиш пред компютъра и не контаминираш кислорода на нормалните хора навън, освен ако от CNBC не са се объркали да те интервюират. Ако се заслушате внимателно, ще чуете даже и какво казва: “A lot of people see bitcoin like a currency, some people see it as a commodity. I just see it as a payment network”. Именно. Payment network. Payment network обаче в играта камък-ножица-хартия няма как да бие нито кеша, нито банкирането в дългосрочен план.

Аз принципно, като нямам формирано мнение по някаква тема, а искам да имам, започвам да чета много и да слушам какво казват правилните хора. Правилните хора обикновено са милиардери, които са си направили парите от темата, по която говорят.

В това докюментари имаме от една страна Barry Silbert, CEO of SecondMarket (who the fuck is Barry), който очевидно е сложил някакви сериозни пари в биткойн и е як фен, а от друга имаме Warren Buffett, the Übermensch, и CEO-то на JPMorgan – Jamie Dimon. Мнението на Уберменша е следното: “It’s an effective way of transmitting money. You can do it anonymously and all that. But the idea that it has some huge intrinsic value is just a joke.” Jamie Dimon е малко по-обяснителен от Бъфет и вдига един голям сред пръст с обяснението, че биткойн няма да оцелее money launding регулаторите.

Толкова за бъдещето на биткойн. Междувременно се надявам някой от вас да е направил някакви бързи 100 хиляди, че часовниците ви са скъпи, колкото и времето.

Останалото може да видите тук:

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000267430

2 thoughts on “CNBS: ‘Bitcoin Uprising’

    • Добър линк. Мерси.

      Аз бях доста ентусиазирана в началото, но когато британски forex трейдъри не искат да трейдват биткойн и според тях it’s all bullshit, нямаше начин да не си насоча мнението в същата посока. Бъфет ми дойде само като допълнително потвърждение. Допълнително ми идват и решенията на британските данъчни служби да не облагат с ДДС биткойн транзакциите, което от една страна е boost за биткойн трейдинга, но от друга не мотивира местните бизнеси да инвестират в биткойн, защото не могат да си върнат ДДС-то. В момента Elliptic лобират HMRC да обложи с ДДС биткойн транзакциите. Самата поява на Елиптик като “трезор” за биткойни определено ме радва, защото точно сигурността за мен е един от основните проблеми.

      При всички случаи, няма нищо статично в този живот. Всичко е динамично, всичко се променя, включително мнението ми и нагласите ми за нещо. Аз обичам да правя прогнози, но точно с биткойн ми е трудно да прогнозирам каквото и да е. Oпределено обаче ми е интересно и продължавам да следя развитието.

Leave a Reply

Your email address will not be published.