Think like John Updike

1. Дадено: През нощта, макар да спи до Delta, Bravo сънува Alpha. Alpha стои в най-отдалечената, най-горна точка на кривата, която може би е пречупената през призмата на съня отбивка от онлайн магистралата, на която се бяха засякли. Фигурата й, макар и смалена от перспективата, е изгряла в доматеночервена рокля. Не вижда лицето й, то е отрязано, тя го е отрязала, мръсницата, като някакъв опит да не е при него с главата си. Събужда се разтревожен. Сънят на Delta до него е спокоен. Тя лежи, уверена, че Bravo я обича. Нима не го доказва с това, че не е с Alpha?

Да се намери: На коя от двете страни Bravo е изневерил повече, на Alpha или на Delta?

2. Дадено: Bravo все още няма деца, но иска да има поне две. Delta държи те да учат в boarding school, затова Bravo от сега планира спестяванията си. Средните разходи на година възлизат на 69,500 швейцарски франка. Годишният доход на Bravo е n. Три седми (3/7) от n отиват за данъци. Една трета (1/3) Bravo дава на Delta за обувки, чанти и други никому ненужни вещи, които жените наричат “статус”. Всички разходи за образование съставляват пет двадесет и първи (5/21) от n. Сумите за бензин и поддръжка на автомобилите на Bravo възлизат на 5000 лева месечно. При пресмятането вземете предвид само тези разходи на Bravo.

Да се намери: Колко дълго може да издържи така Bravo? Пресметнете с точност до седмица.

3. Дадено: Средната цена на чантите LV e 2500 лева. Стаята-гардероб на Delta побира 2 1/2 кубически метра чанти. Размерът, който Delta харесва е 13.8 х 9.1 х 7.1 инча. Delta има всякакви цветове LV чанти, но се бори да запълни тези два и половина кубически метра.

Да се намери: Защо Delta асоциира собствената си стойност със стойността на вещите, които Bravo й подарява?

Въпрос с повишена трудност: Коя е Delta, ако й вземем чантите?

4. Дадено: Alpha е красива. Дълбоки черни очи, походка на жена, която знае какво иска и го взима. Delta чезне бързо, превръща се в бутон Alt. Брошурата на Eton School седи на бюрото на Bravo. Принц Уилям и Дейвид Камерън са учили там, а цената е наполовина, от което и да е от швейцарските училища. Има коледно намаление на чанти LV, ботуши и всичко, което ще направи Delta щастлива. Хубав ден е, слънчевосина неделя. Но нещо не е наред.

Да се намери: Какво е то?

(Оригиналният разказ е на http://chitanka.info/book/294-zadachi)

One thought on “Think like John Updike

  1. 1. Delta
    2. Ако слуша – много, ако не малко.
    3. Защото Delta, изпревари Alpha
    Въпрос със звездичка – това заради което Bravo взе Delta пред чантите да дойдат.
    4. Вратата все още не е затворена.

Leave a Reply

Your email address will not be published.