Bitcoin: the bubble

Преди да се нахвърлите като невиждали на биткойните само, защото третият ви братовчед е нереализирано трейдърче, което направи “ебаси врътката със златото миналата година” и сега е в играта с койните, е желателно да направите едно нещо: да се информирате много добре от правилните източници.

“Прочетох го в интернет” е фраза на всеки средностатистически лузър, който обикновено е тръгнал да си аргументира картоненото становище без никакви аргументи. Кой е написал това, което сте прочели? От позицията на какъв точно го е написал, с колко години опит в сферата? С две думи, освен ако не цитирате Bloomberg, Forbes или FT, по-добре се скрийте зад коледното издание на Playboy и не се обаждайте.

Отварям този тред за всеки, който иска да обсъди с мен и да даде личната си прогноза за бъдещето на биткойн и останалите криптовалути. Към настоящия момент личното ми мнение е следното:

Човечеството като цяло винаги е скептик към новите идеи, особено когато не вижда реална стойност зад тях. Аз също. Но когато Бен Бернанке (Федералния резерв) и Ексчейдж комисията определят биткойн като “legitimate financial instrument”, резултатът от едно такова институциализирано признание е ясен: населението изпада в масова истерия да влезе в играта, да стане част от схемата. Което и обяснява скока на цената до 1200$. Ставаме свидетели на някакъв невероятен bubble, истерията е масова. Въпросът е какво ще се случи, като се спука балонът? Well… surprise, surprise, ще започне да се надува пак. Това е съвсем нормален цикъл и ако сте следили достатъчно която и да е валута, това няма да ви изненада.

Първоначалното ми мнение беше, че нароилите се други криптокойни – лайткойн, диджиталкойн, теракойн и т.н. размиват гениалния замисъл да се генерира лимитирано число (21 милиона), което логично да държи цената на биткойн висока. Не бях права. Сега смятам, че както в реалния монетарен свят има робовладелци и роби, така и при криптовалутите има силни и слаби валути. Биткойн е от робовладелците. Към момента са генерирани 57% от тези 21 милиона. Останалите 43% се очакват до 2140 година. Не ме питайте мен защо чак тогава, помолете някой програмист да ви обясни какво е mining.

Ако нямаше негативни фактори, които да влияят на пазара, цената на биткойн логично щеше да се покачва стабилно и директно да стане космическа през 2140 година, когато лимитът е достигнат.

Но ще оцелее ли биткойн до 2140 година? Възможно ли е балонът да се спука безвъзвратно, утре биткойн да струва нула лева и идеята за криптовалутите да бъде тотално заличена? Отговорът е: да, може – ако притежанието и разплащането с биткойни се криминализира на правителствено ниво. И това съвсем не е невъзможно.

Дерегулацията на сектора, анонимността, липсата на intermediary (банка, правителство, контролно звено в каквато и да е форма) смущава полицейския свят, в който живеем. Полицейският свят има нужда да следи какво се случва в портфейлите ни, да го контролира, да събира данъци. Не виждам как кибер валута, която удобно асистира продажбата на наркотици, прането на пари, а от тук и финансирането на световния тероризъм, може да оцелее дългосрочно. Няма как. Замразяването на банкови сметки на трейдъри е вече факт. Полицейският свят не е глупав.

Трафикът на наркотици, за който се заплаща с биткойни, цялата Silk Road афера, бяха едни от първоначалните фактори, които влияят негативно на пазара, а миналата седмица видях и това: http://www.forbes.com/sites/andygreenberg/2013/11/18/meet-the-assassination-market-creator-whos-crowdfunding-murder-with-bitcoins/ Как точно си представяте, че някой ще остави да се организира убийството на Бен Бернанке, за което да се плати с биткойни?? И това няма да се отрази на цената на биткойна? Или на биткойна като идея в дългосрочен аспект?!

От трейдърска гледна точка, изводът от целия пост е, че биткойните трябва да се приемат като високорискова инвестиция с цел спекулация – бързо правене на пари – бързо влизане на пазара и сравнително бързо излизане. В никакъв случай като основно занимание за правене на пари от хора, които не са трейдъри и са се качили на въртележката само, защото е hype в момента. Ако инвестирате, инвестирайте с идеята, че тези пари не ви трябват и може и да ги загубите. А също и че ще чакате дълго да си превалутирате койните в реални пари. И си пазете добре паролите и портфейлите.

От гледна точка на китаец, който иска да си премести милионите трансгранично от Китай в Макао: давайте, сега ви е паднало, нинджи.

13 thoughts on “Bitcoin: the bubble

 1. Изявлението на Бернанке според мен беше сериозна спекулация и ефекта беше очакван, както вече се е случвало и с реални валути при изявление на даден финансов експерт или директор на банка относно някоя валута. Колкото до пароли на акаунти и портфейли – в това няма нищо сигурно. В момента, в който се вържем за безжична мрежа, било то и защитена такава – пароли хвърчат във въздуха и всичко ваше може да стане моя или на някой друг собственост. HTTPS не е пречка, криптирането не е пречка, особено за някой, който не предполага, че може да е жертва.

   • Не е изключено, ако искат да разклатят доверието в този тип валута и разплащания :) В крайна сметка това им е и крайната цел, както сама каза. Не следя новините около bitcoins, спрях да се занимавам и с Forex, не е за мен това, но изглежда има какво да се прочете и това май не е единствената кражба от подобен тип :) Нещо ми подсказва, че няма да е и последната.

 2. Пади Пауър предлагат залог за това кога първата биткойн ATM машина ще е факт в Обединеното кралство. Понеже във Ванкувър си имали такава. Скоро ще можем да залагаме за това как ще се движи курсът на биткойна. Не предлагаме този залог понеже трябва да уточним няколко неща. Чий курс ще е меродавен и спрямо чий часовник ще се определят периодите време за които ще се отасят съответните залози. На въпроса ти – балон. Учили са ме, че парите представляват консервиран труд а в случая с биткойн този атрибут липсва. Това са фиатни пари и нищо повече. Освен това в офиса в Гибралтар си имаме Фрейзър, който е специалист по всякакви novelty bets, Делфийският оракул може да се срамува в ъгъла ако види що за проницателен момък е наш Фрейзър. Може да ти каже каква е вероятността за всяко едно събитие, което му посочиш. От победителите в нощта на Оскарите идния февруари до котировката на FTSE100. Според него трябва да очакваме сериозен спад на курса на биткойн следващата пролет. Отдавам компетентността на Фрейзър по въпроса най-вече на факта, че е учил икономика в Чикаго и Бъркли.

   • Фрейзър ме зарина с термини, които признавам си са ми непознати в голямата си част при все, че английският ми е доста приличен и съм прочел някоя и друга книга на икономическа тематика. Но ако правилно съм схванал, Фрейзър очаква, че истерията ще доведе до дисбаланс в майнинг процеса, особено в дългите зимни нощи (според него е много логично през зимата заради по-дългите нощи повече ресурси да са впрегнати в копаене). Получава се някакъв gold rush в резултат на който кривата изобразяваща намирането на монети към даден период ще се изкриви нервно (тази дума използва, нервно) в резултат на което през пролетта миньорите ще са открили повече от нормалното и ще се опитват бързо и трескаво да направят кинти. Тук Фрейзър ми обясни със сложни думи защо миньорите ще бъдат прецакани опитвайки се да продадат. Не че няма да успеят, но цената няма да е в небесата както предполагат. Според него в момента има много народ, които влагат кинти в ресурс за копаене а това в повечето случаи ще са инвестиции, които Joe Average ще направи неразумно и в един мумент ще му натежат. Не знам до колко истерята, която той ми описва е наистина толкова голяма, но той лично е убеде, че обикновените хора, запленени от идеята за бързи пари ще се втурнат да копаят понеже тази логика е най-близка до тях. Това е накратко. Фрейзър се чувства раздразнен понеже в офиса всички го питали за тия прословути биткойнс и никой не забелязвал новата кола която си купил посредством операции в Betfair. Като истински играч, той е верен на правилото “Tip me a price, not a winner”. Та така… той предпочита да търгува с хорският мискънсепшън на тема коне, кучета, голф и тенис и изобщо няма намерение да ангажира време и съзнание с bitcoins.

  • Спокойно, ще сме младо семейство, което няма да умре от глад. Ще разчитаме и на твойте родопски одеяла, курабии в колет от свекървата, абонамента за “Едър земевладелец”…

 3. Имаше една приказка, че когато и таксиметровите шофьори започнат да говорят за пазара на нещо си, значи е време да се продава. Има ли къси продажби на биткойни или на някакви деривати върху тях?
  Да уточня, че “таксиметровите шофери” са някакъв исторически еквивалент на социалните мрежи. Първите мобилни социални платформи:)
  С две думи – пазара на биткойни го видях като изпуснат влак, лично за мен.
  Иначе подкрепям с две, дори с три ръце идеята за независима и универсална валута, която би улеснила и подобрила живота на страшно много хора, за сметка на малцината, които печелят от сегашното положение. Но биткойните, с тяхното ограничено количество, биха се превърнали повече в средство за съхранение на стойност, отколкото универсално разменно средство, еквивалентно на произведения продукт. Нов златен стандарт – не съм привърженик. За съхранение на стойност – имат място между диамантите и произведенията на изкуството и колекциите от колички мачбокс или магнитчета за хладилник:)
  Виж за “свободно движение на капитали” или както данъчните казват “нерегламентирани плащания” са идеални:)

   • вчера разбрах, че биткойните можели да се делят на части – стотни, хилядни и тн…, което променя малко нещата, но чисто практически е малко вероятно да видиш табелка на сточна гара – кафе – цена 0,00033 биткойна и как точно сервитьорката ще получи бакшиш е също лека мистерия. и как ще пъхнеш в жартиера на стриптийзьорката биткойни?! а как ще мяташ салфетки с напечатани биткойни в Син сити?! ти биткойна можеш ли да го навиеш на руло и да опънеш една линия или пък да се снимаш за фейса гол на спалнята, с разхвърляни биткойни по леглото?! ти представяш ли си как ще пуснеш обява за работа – търся еди какъв си вундеркинд, супер хироу, мега мозък, турбо работлив и ефективен, контактен и организиран робот, срещу заплата от 0,25 биткойна на месец (работата е подходяща за студенти)
    Има ли нормално комплексиран и суетен човек, който би работил за нещо, започващо с нула цяло и…
    Аз мисля, че трябва google и amazon вече да произвеждат роботите, да ги пускат да бачкат и да им плащаме в биткойни. Или да обявим китайците за био роботи и да им плащаме в биткойни. :)

 4. Nasdaq е на равнища, които не са виждани от времето на дотком балона, всичко ще се пукне щом фед започне да изтегля ликвидност от пазара.

  • Да видим. Аз следя ситуацията, защото я намирам за феноменална иначе нямам никакъв личен интерес. Това е едно от тези неща, в които, ако влезеш, ще си рефреш на трейдърските портали и форуми всеки 5 минути.

   Bitcoin – the new cocaine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.